15848274728_4cbb9403ec_o

Ne tako davno razgovarala sam sa ljudima iz svog okruženja na temu kako je modno blogovanje izgledalo nekada (čitaj: pre samo par godina), a kako ceo taj internet svet izgleda danas. Ta misao je nastavila da se vrzma po mojoj glavi i nije mi dala mira, pa sam odlučila da napišem sve ono što sam i njima rekla jer smatram da će posebno biti korisno onim ljudima koji imaju želju da se bave ovim modernim zanimanjem. U mom slučaju pokretanje bloga nije bilo sa namerom da postanem modni bloger koji želi da zaradi, koji savetuje jer najbolje zna kako nešto treba nositi i ,ono najbitnije, modni bloger koji želi samopromociju. Iako ne volim ovaj naziv i radije, kada me pitaju, govorim da imam modni blog, on ipak najbolje opisuje ono što ovaj hobi/posao danas generalno jeste. Elem, pre pet godina, u periodu dok sam još bila student Tehničkog fakulteta na smeru Informacione tehnologije u poslovnim sistemima, poronašla sam nekoliko blogova. Pratila sam ih nekoliko dana i rešila da saznam kako to blogger platforma sa tehničke strane funcioniše. S vremena na vreme bih učitala koji post sa odevnom kombinacijom jer mi je nekako bilo lakše da svim svojim prijateljima pokažem blog, i da kroz te fotografije, dobiju inspiraciju za kombinovanje, nego da svakom posebno dajem ideje. Što sam i do tada redovno i rado činila, ali ovako je postalo mnogo lakše. Ni tada nisam bila, kao što to nisam ni danas, modni stučnjak, ali se valjda moja ljubav prema modi primećivala, pa su mi se zato često obraćali za savet. Od njih sam dobila punu podrušku. Rekli su mi da tako nešto treba pokazati i drugim ljudima, da je to nešto novo i inspirativno što svakako ne treba kriti. I, sa vetrom u leđima, ohrabrila se da napravim facebook stranicu kako bi svi mogli da uživaju u mom modnom kutku. Ništa nije bilo planirano i ništa se nije desilo preko noći. Ni prvi tekst o modnim blogerkama u Srbiji, ni prva sponzorisana garderoba (kojoj mogu posvetiti poseban post, ukoliko vas zanima), ni prvi poziv na modni događajnedelju modeinternet konferenciju… Sve to je došlo redovnim blogovanjem i bez ikakvih očekivanja.

Ovo što sam vam do sada ispričala je, slobodno mogu reći, lepa prošlost, jer je danas modno blogovanje krenulo drugim tokom. Umesto da odevne kombinacije koje prezentujemo na blogu služe kao inspiracija za uklapanje boja, spajanje razlilčitih materijala, prikazivanje jednog odevnog komada u različitim stilovima, danas te iste kombinacije služe da se vidi ko koji brend nosi i koliko je određena stvar plaćena. Smatra se da je treba “skinuti” od glave do pete i da se, ako nemate dovoljno novca za identične komade, sa sličnim stvarima ne može postići isti efekat. Totalna neistina, ako mene pitate, ali tako se sada gleda. Bar u ovim našim krajevima gde je, nažalost, finasijska situacija takva kakva jeste. Sve mi se više čini i počelo je da mi smeta to što je prvobitna ideja i poenta modnog blogovanja u današnje vreme izgubila pravi smisao. Razlozi za pokretanje modnog bloga, poput želje za zaradom i samopromocijom, su možda trenutno aktuelni ali su kratkog veka. Za rad na duže staze glavni motivi treba da budu isključivo ljubav prema modi i igranje sa istom.

Nemojte ovaj post shvatiti kao zbogom. I dalje volim ovaj blog bez obzira na sve i radiću na njemu dokle god bude bilo entuzijazma. Samo želim da podelim sa vama neko svoje viđenje trenutnih stvari.

Kao što sam već spomenula u jednom pasusu iznad, ukoliko vas zanima rado ću napisati zasebne, opširnije postove na temu kako steći uticaj, kako do spozorisanih krpica danas, na koji način modni blogeri zarađuju i slične teme o kojima se baš i ne priča mnogo…

Pozdravčić do sledećeg posta!
J.B.

Author

Thank you so much for reading! Tell me what you think in the comment section bellow.

11 Comments

  1. Sve je to tačno što si rekla, nekad je bilo sve drugačije, kreativnije, na žalost sada se ide na to da se brendom postigne taj efekat što je nemoguće i čini mi se kao neki ćorsokak. Lep i istinit tekst.

  2. Odličan post i moram priznati da se u potpunost slažem s tobom. Prije negoli sam i sama otvorila blog, dvije sam godine samo “pratila” različite curke (i ti si bila među njima:) i uživala u tom drugačijem i novom sagledavanju na modu. Upravo zbog tog dužeg perioda u “tom svijet”, baš sam mogla pratiti rast nekih cura i reći da sam mnoge i prestala čitati jer mi “nove, poboljšane” verzije više nisu bile fora. Kao što si rekla, puno se toga predoslovno shvaća i puno se toga svelo samo na to da skupljaš pratioce i to manično te da uvijek imaš nešto drugo, po mogućnosti dizajnersko na sebi. I onda (kod svjetskim blogerica pogotovo) blogovi postaju modni editorijali sa vrhunskim fotkama (retuširanim do svake dlake) i krpicama u vrijednosti od nekoliko desetaka tisuća eura. I više nije bitan ni stil, ni kombiniranje ni inspiracija već brand. Ipak, bilo je i biti će onih koje će uz sav novac i “slavu” uvijek i dalje kombinirati no brand komade ili HM s Diorom što je super i koji će pokazivati ono što stvarno nose a ne se samo slikati za blog 🙂

  3. Sve manje pratim blogove (i modne i kozmetičke) jer na većini viđam iste stvari, aktuelne trendove predstavljene bez imalo mašte ili sponzorisane postove. Tvoj blog, naravno, ne ubrajam u pomenute jer ima nešto svoje.

  4. Odlican post. Istog sam misljenja u svemu, posebno u recenici – Za rad na duže staze glavni motivi treba da budu isključivo ljubav prema modi i igranje sa istom.

  5. Super post. Mozes napisati kako do spozorisanih krpica danas? Unapred hvala i samo nastavi putem kojim si krenula.

    • Jovana Bovan Reply

      Hvala najlepše na komentaru. Post stiže uskoro… 🙂

Write A Comment