Ćao Drugari! Kako nas trenutno dešavanje drži u kući i kako ovih dana ne izlazim iz kuhinje, a vidim da vam se recepti na mom instagram profilu dopadaju, odlučila sam da ih podelim i ovde. U formi blog posta.

Inspirisana više nego inače, verovatno zbog količine slobodnog vremena, da što više jela napravim sama. Homemade ili kako bismo na našem rekli domaće. Iz tog razloga danas na meniju imamo recept za humus sa semenkama bundeve. Evo šta će vam biti potrebno:

Leblebija
Seme budeve
So
Biber
Beli lik
Limun
Tahini (ili pečeni susam)
Maslinovo ulje
Voda

Pored pomenutih sasojaka, za izradu humusa sa semenom bundeve, biće vam potreban food processor (multipraktik aparat) ili secko. Što se tiče tačnih mera, moram da vas razočaram ali ih nemam jer uvek pravim po ukusu.
Pri izboru leblebija imate tri opcije: leblebija koja se kuva, leblebija koja se potapa ili ona koja dolazi u konzervi ili tegli. Probala sam sve tri varijante i mogu vam reći da je rezultat jednako dobar. Što se tiče belog luka, možete koristiti sveži za intenzivniji ukus ili onaj u prahu za blaži ukus. Tahini je kremast pa se lako smuti sa leblebijom, dok je susam potrebno malko duže da “seckate”. I na kraju voda. Koristim je samo za kuvanu ili potopljenu leblebiju. Kada koristim konzervu iskoristim vodu koja dolazi sa leblebijama. Samo umereno, i nikako ne koristiti svu tečnost iz konzerve jer će humus ispasti previše vodenast.

Sve sastojke ubacite u secko ili procesor, postepeno dodajte maslinovo ulje i vodu dok humus ne dostigne kremastu teksturu. Dodatni savet – ako vam je secko slabiji probajte da izgnječite leblebiju gnječilicom za pire ili štapnim mikserom.

Humus je kul jer ga možete koristiti:
kao namaz za sendviče, tortilje, burgere,
kao umak sa svežim povrćem ili krekerima,
kao preliv za salatu,
kao sos za pastu.

Za kraj bih želela da sa vama podelim nekoliko dodatnih razloga zašto da humus napravite kod kuće umesto da ga kupite. Prvo pravi se brzo i lako. Jeftinije je i zdravije jer znate tačno koje sastojke ste stavili. Čuvate prirodu! Ako vam nije najjasnije zašto se posednji razlog nalazi na listi, sledi kratko objašnjenje. Većina humusa dolazi u plastičnom pakovanju koje nakon što potrošimo bacamo u smeće. S obzirom na to da naša zemlja nema kulturu recikliranja, vrlo verovatno je da će (ako im ne nađete drugu namenu) i kozerve, pa i teglice, zavšiti u smeću. Pravljenjem smeća direktno utičemo na porast zagađenja prirode, zar ne?!

Do narednog druženja budite mi dobro!

Author

Thank you so much for reading! Tell me what you think in the comment section bellow.

Write A Comment